"Получихме уверения от строителя, че проектът ще бъде пуснат в експлоатация навреме", подчерта той

По интерконектора от Гърция ще потече газ на 1 октомври. Това заяви енергийният министър Росен Христов след срещата на президента Румен Радев със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция - „Авакс“ и възложителя на строежа – фирмата ICGB.

Снимка: Пресцентър на МРРБ

„Има някаква увереност, че проектът ще бъде завършен и пуснат в експлоатация навреме. Строителят пое всички ангажименти, че влизането в експлоатация ще бъде навреме – на 1 октомври по тръбата трябва да текат търговски количества газ” , подчерта министърът на енергетиката.

Снимка: Пресцентър на МРРБ

По думите му това, което го притеснява е, че строителят не е успял да предостави график за изпълнение на абсолютно всички дейности. „Разбрахме се, че в сряда ще направим среща на обекта и там ще ми предоставят изискания от мен график – съгласуван със строителя, подизпълнители, ако има такива по определените дейности, и възложителя – в случая ISCG, който график ще бъде проверен от МЕ и МРРБ. След това ще следим оперативно всяка дейност според този график”.

 

„Ако строителят работи наистина с интензивни темпове – този срок – до началото на септември за завършване на строителните дейности, както твърди компанията "АВАКС“, най-вероятно може да е нормален”, посочи от своя страна и министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Снимка: Пресцентър на МРРБ

„В момента интензивно се работи между ДНСК и надзора и се окомплектова документацията, за да изчистим въпроса с етапите, за да може да го въведем в експлоатация”, допълни той. 

Снимка: Пресцентър на МРРБ

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.