На срещата ще бъде разгледано прилагането на международното споразумение, за да се разреши износът на зърно от Украйна

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще посети Лвов в четвъртък за тристранна среща с президентите на Украйна и Турция. Това съобщи на брифинг говорителят му Стефан Дюжарик.

„Генералният секретар ще посети Лвов в четвъртък по покана на украинския президент Володимир Зеленски за тристранна среща, на която ще присъства и турският президент Реджеп Тайип Ердоган”, каза говорителят на Гутериш. По думите му генералният секретар ще бъде в Лвов на 18 август, в Одеса на 19 август и в Истанбул на 20 август. 

Доклад: Приближен на Путин твърди, че Кремъл е в паника

На срещата ще бъде разгледано прилагането на международното споразумение, подписано през юли в Истанбул, за да се разреши износът на зърно от Украйна - споразумение, в което Турция е ключов елемент. В петък Антонио Гутериш ще посети Одеса - едно от трите украински пристанища, използвани по силата на международното споразумение, което вече позволи отплаването на 21 кораба, натоварени с царевица и пшеница. „Той ще приключи пътуването си в Истанбул в събота, за да посети Съвместния координационен център, който наблюдава споразумението”, каза Дюжарик.

Корабът с първото украинско зърно акостира в сирийско пристанище

Той заяви, че основната тема на посещението на генералния секретар на ООН в Украйна ще бъде изпълнението на споразуменията за износ на храни, а също така се очаква да бъде повдигнат въпросът за ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала и обстрела на следствения арест в Оленовка.

На въпрос дали да се очаква по време на срещата да се обсъди възможно прекратяване на огъня и мирно споразумение, говорителят на ООН отговори: „Има редица въпроси, които ще бъдат повдигнати. Конфликтът като цяло, необходимостта от политическо решение на този конфликт. Не се съмнявам, че ще се постави въпросът за атомната централа, мисията от инспектори и други”.

В редовното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски предупреди, че в Русия очакват украинците, европейците и целият свят да се уморят от войната. „Затова трябва да направим така, че не ние или нашите приятели и партньори да се уморим, а нашият враг. За да изгоним нашествениците от Украйна, с всеки изминал ден на Русия трябва да става все по-трудно да воюва – това е нашата военно-политическа задача номер едно”, обяви украинският държавен глава. Той подчерта, че руската армия обстрелва градовете в Запорожка и Днепропетровска област.

На 27 юли в Истанбул официално започна да функционира Съвместният комитет за сътрудничество, в който влизат представители на трите държави и на ООН, за да се даде възможност за безопасно транспортиране на търговски хранителни продукти и торове с търговски кораби.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.