Разработката е на учени от Австралия

Екип от австралийски биоинженери  разработи интелигентен текстил, в чийто нишки са втъкани изкуствени „мускули“. Според учените тази материя може да направи революция в  меката роботика и „носимите” екзоскелети.

Гъвкавостта на формата на материала беше демонстрирана нагледно с модели на пеперуда и цвете, изработени от материята.  Програмируемият интелигентен текстил е създаден чрез вплитане на текстилни нишки  и изкуствени „мускулни влакна”. Полученият материал има способността да променя формата си и може да повдига предмети до 192 пъти по тежки от теглото си.

Създадоха татуировка, която мери кръвното (ВИДЕО)

„Мускулните влакна“ са конструирани от дълги силиконови тръби, пълни с течност, които след това се манипулират чрез сложен хидравличен процес.  

Според създателите му материалът има широк спектър от потенциални приложения. Една от тях е при компресионните облекла, които осигуряват масажна терапия за облекчаване на болката или подобряване на кръвообращението в определени зони на тялото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс