Камионите потеглиха към екарисаж в Ихтиман

Започна извозването на 40 тона умряла риба от рибарниците в Своге. Това става след внезапното пресъхване на река Искрецка. Днес камионите потеглиха към екарисаж в Ихтиман. 

В събота сутринта започна унищожаването на тонове умряла риба, която се разлагаше с дни в село Искрец, след водната криза. По предварителни оценки на БАБХ става въпрос за около 40 тона биомаса, тя започна да се откарва към екарисажа в Ихтиман. А процеса ще продължи около три дни. 

40 тона умряла риба четвърти ден се разлагат в рибарници над Своге

Миризмата около рибарниците в село Искрец се усеща отдалеч. На петия ден след като рибата умря, заради пресъхналата река Искрецка, започна нейното унищожаване. Според институциите забавяне не е имало. 

"На собствениците беше дадено предписание, тъй като това е тяхна отговорност да си обезвредят количеството умряла риба, но днес сутринта получихме една декларация, че те не могат да се справят самостоятелно с тази функция”, каза д-р Иванка Кузманова от БАБХ. 

За това общината и Агенцията по храните започнаха разчистването. “За сега с пари на общината, след това ще видим как може да ги възстановим”, каза инж. Валентин Михайлов, зам.-кмет на Своге.

Изправено ли е Своге пред екокатастрофа заради тонове умряла риба

На въпросът на NOVA колко ще струва извозването на мъртвата риба, официален отговор не получихме. По неофициална информация сумата ще е над половин милион лева. 

Засега водата в Своге остава негодна за пиене. Във вторник РЗИ ще направи изследва качеството на водата. А дотогава местната власт продължава да раздава питейна вода.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.