Цели квартали са без ток

Силна гръмотевична буря удари района на Стара Загора, Хасково и Димитровград във вторник вечерта. Зрелищни кадри от природната стихия бяха качени във Facebook страницата на „Метео Болканс". Жителите на Стара Загора, разказват, че подобна буря не са виждали с години.

Мощен буреносен фронт премина над България, паднали са 3000 мълнии за час

Съобщава се за сериозни материални щети от паднали дървета. Бурята е била придружена от силен вятър, пороен дъжд и гръмотевици.

Стихията е продължила повече от два часа и е прекъснала електричеството в цели квартали в Стара Загора за около 30 минути. Много от улиците в града, особено в по-ниските части, са превърнати в реки. Има и извадени павета и запушени шахти, каза за NOVA секретарят на общината. 

На горещия телефон са постъпили над 70 сигнала за инциденти, причинени от дъжда. Наводнени са търговски обекти и сгради. Първият сигнал е получен от обект в кв. "Верея".

В част от улиците, където се извършват ремонти, водата е изкопала дълбоки над 3 метра дупки. В траншеи и изкопи има пропаднала тежка техника - багери и вишки.

Няма информация за бедстващи хора. "Основно са за счупени клони 4-5 са за паднали дървета. Всички други са основно за наводнявания и за дупки, отворени големи дупки по улиците, но тези дупки  са в следствие на в момента протичащия воден проект  и просто дъжда е изнесъл цялата земна маса от момента участъците, които работят", каза Делян Иванов - секретар в Община Стара Загора.

Клон, ударен от мълния, се разцепил и се стоварил върху автомобил, прекъснал и електрозахраневането до търговски обект. Според пострадалите е било нужно дърветата да се подкастрят.

В района на жп гарата водата е стигнала до метър и буквално е заляла парираните в района коли. Подлезът към гарата също е наводнен, както и два коловоза. Движението на влакове в проблемния участък било ограничено. 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.