Унгария получава по-скъп газ от Русия, отколкото Испания американски втечнен газ, допълни той

Цялото съвпадение на мнения между президента, БСП, Митрофанова и служебното правителство не е случайно. Целта е на всяка цена да се подобрят отношенията с Русия. Очакват ни високи цени на доставки на газ, независимо откъде. Няма как да получим газ на ниски цени, в това число от Русия. Това каза за "Денят на живо" бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

По думите му в момента "Газпром" не доставя най-евтиния газ. "Политиката властва над икономическата логика, министри преговарят за по-добри цени. Унгария получава по-скъп газ от Русия, отколкото Испания американски втечнен газ", отбеляза той. 

Керемедчиев: Едва ли Русия ще допусне нарочно радиационно изтичане от АЕЦ "Запорожие"

Според него с паниката се вдигат цените на пазара, а доставчиците се възползват от това. "Оттук нататък всички търговци на газ ще искат договори поне за 20 години напред. Нямаме и много време да запълним Чирен, нямаме много алтернативи. В момента, в който цените на газа достигнат много високи нива, много предприятия ще затворят", прогнозира Керемедчиев.

По темата с руската инвазия в Украйна той смята, че руската армия буксува, а причината е голямата военна помощ за украинците. "Тепърва ще се наблюдава вдигане на количеството военна помощ", подчерта той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.