Страната е една от най-активните държави в подпомагането на Киев с бойна техника

Словакия направи още една стъпка към изпращането на изтребители за украинската армия. Вчера правителството подписа сделка с Чехия и Полша за охраната на въздушното пространство на Словакия. Това ще позволи да бъдат извадени от употреба самолетите МиГ-29 и да бъдат изпратени като военна помощ за Украйна.

Словакия обяви, че има 11 изтребителя, които може да даде на уктаинците. За да модернизира бойната си авиация, Словакия купи 14 самолета Ф-16. Те бяха платени преди 4 години, а доставката им се очаква през 2024-та.

От началото на руската инвазия в Украйна Словакия е една от най-активните държави в подпомагането на Киев с бойна техника. Вече бяха изпратени зенитни комплекси ЕС-300, няколко хеликоптера, самоходни оръдия и артилерийски системи за залпов огън.

Ярослав Над, министър на отбраната на Словакия съобщи: "Преговаряме с партньорите и съюзниците ни как да окажем помощ на Украйна. Мога да потвърдя, че Словакия има политическата воля да изпрати тези изтребители там. Логично е да го направим и да помогнем на тези, които се нуждаят от помощта ни".

Яна Чернохова, министър на отбраната на Чехия: "Заедно със Словакия, Полша и Чехия също разчитат на оръжие от бившия Съветски съюз. Откакто започна войната в Украйна, всички се стараем да се превъоръжим колкото може по-бързо".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.