До момента са регистрирани 23 партии, 6 коалиции и 2 инициативни комитета

Всички 12 837 машини са готови и могат да бъдат използвани на предстоящите избори. Това каза в студиото на “Денят на живо” по NOVA NEWS зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Предстои да бъде извършена профилактика преди инсталирането на софтуера за предстоящия вот, а до момента е извършен ремонт на 800 от машините, обясни още Матева.

По думите й най-честите проблеми са с принтерите на машините. “По-малко са проблемите с устройството, в което се поставят смарт картите”, поясни тя. 

Към момента тече обществена поръчка за избор на изпълнител, на който да бъдат възложени действия по инсталиране на софтуера. 

Изтича крайният срок за регистрация на листи за вота

Матева потвърди, че промяна в Изборния кодекс няма и правилата за гласуване с машина и с бюлетина остават непроменени. “С машини ще се гласува в избирателните секции в страната, в които има повече от 299 избиратели. По предварителни данни в страната това са 9363 секции, в които има по една машина. А извън страната- 289 секции”, каза говорителят на ЦИК и допълни, че от комисията са решили да поставят втора машина в секции, в които на предходни избори са гласували повече от 349 избиратели. Целта е да се успокои изборният процес както за избирателите, така и за представителите не а СИК.

Матева припомни, че срокът за подаване на заявление за подвижните секции е до 17 септември. А когато има образува подвижна секционна избирателна комисия, допълнителни заявления ще могат да се подават до 26 септември.

До момента са регистрирани 23 партии, 6 коалиции и 2 инициативни комитета, каза още росица Матева.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.