Целта е да бъдат намалени печалбите на Москва

Финансовите министри от групата на Г-7 обявиха плана си за налагане на пределни цени на руския петрол. Целта на мярката е да се бори с инфлацията в глобален мащаб, като в същото време нанесе удар на способността на Москва да финансира войната си в Украйна, заяви американския министър на финансите Джанет Йелън.

Мярката цели да намали печалбите на Русия и способността й да финансира агресията си, се казва в заключителния документ от срещата на финансовите министри от Г-7. В текста е посочено още, че се предвижда таванът на цената „да ограничи влиянието на войната върху глобалните енергийни цени, най-вече в държавите с ниски и средни доходи“.

Съгласно плана на Г-7, на компаниите ще бъде позволена търговия с руски петрол и петролни продукти, само ако те се продават под пределната цена. Това може да бъде постигнато като бъде предотвратено транспортирането на руски петрол по море, освен ако не е бил закупен под пределната цена, е записано в документа на Г-7.

Газът и токът в Турция поскъпват рязко

До момента няма подробности каква ще бъде пределната цена. В заключителния документ се отбелязва, че тя ще бъде „обсъдена публично, ясно и прозрачно“. Очаква се това да стане в следващите няколко дни.

Преди обявяването на решението на Г-7, Кремъл предупреди, че налагането на пределни цени на руските петрол и петролни продукти, може да доведе до ответни мерки. „Компаниите, които прилагат пределни цени, няма да получават руски петрол“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Приемането на подобно решение ще доведе до значителна дестабилизация на петролния пазар“, допълни той.

Китай и Индия, които са едни от големите търговски партньори на Русия, вероятно ще откажат да се придържат към политиката на Г-7 за руския петрол, смятат анализатори. До момента нито една от двете държави не е подкрепила санкциите, които западните държави наложиха на Москва заради инвазията в Украйна.

Г-7, или Групата на седемте, е организация на водещите икономики, които доминират глобалната търговия и международната финансова система. Тя включва Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ. Другите две големи икономики – Индия и Китай – не са в групата Г-7. Някои западни политици изразиха опасения, че без участието на Пекин и Ню Делхи, налагането на пределни цени на руския петрол няма да има особен ефект. И двете държави увеличиха покупките си на руски петрол от началото на войната в Украйна, отбелязва агенция “Ройтерс”.

Цените на петрола и природния газ скочиха рязко заради войната в Украйна и недостига на енергийни източници. Европейският съюз планира да наложи ембарго на руския суров петрол от 5 декември, като то ще се отнася до превозваната в танкери суровина, както и тази, която преминава през повечето петролопроводи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.