Очаква се на входовете и изходите на наводнените села да бъдат изградени КПП-та

В Карлово вече пристигнаха екипи на жандармерията от цялата страна. Те ще помагат в охраната на имоти в наводнените села. Сборен пункт за полицаите беше районното управление в града.

Причина за засиленото полицейско присъствие стана информацията за набези на мародери, които влизат в изоставените къщи и крадат имуществото на хората.

22 допълнителни автомобила ще патрулират в Каравелово, Богдан и Слатина. Очаква се на входовете и изходите на селата да бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове.

Полицаите, които са пристигнали на помощ на колегите си, са 50. Комисар Костадин Костов, който е началник отдел „Охранителна полиция” при ОД МВР – Пловдив, обясни пред камерата ни, че през деня ще има един дежурен патрулен автомобил, а през нощта те ще са три.

Служителите ще разполагат със списък на лица от криминалния контингент от региона и стриктно ще следят за тяхното присъствие в съответното село. Паралелно с това ще оказват съдействие за паркиране на автомобилите на доброволците, които ежедневно пристигат на помощ на местното население.

На надморска височина от около 1500 метра, по офроуд път екипът ни достигна до старо сечище от 2020 година. То няма пряка отговорност за наводнените села. Оказа се обаче, че на него има нарушения. „Неспазен е регламентът на извозването на добитата дървесина от това сечище”, каза вътрешният министър Иван Демерджиев. Според него, макар и да не е отговорно за бедствието, сечището може да застраши региона. Министерство на земеделието ще извърши проверка на въпросното сечище.

От "Южно Централно Държавно Предприятие" отдават бедствието на огромните количества дъжд. Според инж. Здравко Бакалов, който е директор на предприятието цялата растителност и почвен слой около водното течение липсват вследствие от силата на водата.

Засега липсват доказателства за незаконна сеч в землището на наводнените села.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.