"Трагедията в Карловско можеше да се предотварти, ако не бяха уволници опитните служители", подчерта Снежина Динева

Трагедията в Карловско можеше да се предотварти, ако не бяха уволници опитните служители в "Напоителни системи". Именно един такъв наш опитен служител спаси село Долно поле от повторно наводняване с предприетите навреме действия. Това заяви в предаването „Денят на живо” бившият шеф на „Напоителни системи” Снежина Динева която беше начело на дружеството от началото на 2017 до началото на юни 2021 година.

"Причините за потопа в Карловско са комплексни. Там наистина е паднало огромно количество дъжд - по данни на НИМХ около 211 литра на квадратен метър. Не че не сме имали такива ситуации при предишни години. Подобен е случаят край Перущица, когато заради адекватните действия, които предприети, а именно да освободим нашите напоителни  канали, за да поемат водата – успяхме да предотвратим голямо бедствие". 
 
Проблемът над Слатина, Богдан и Каравелово го знаем още от 2017 година, допълни тя. „Предприехме действия по възобновяването на един язовир – „Падеш” в района, но нямаше финансиране. Намерихме такова по Плана за възстановяване и устойчивост. Планът на „Напоителни системи” включваше и корекция на всички диги, защото в цялата страна компрометираните участъци са за над 100 милиона лева, които трябва да бъдат изградени и поправени”.

По думите ѝ над село Климент има само язовир на дружеството, който е успял да поеме голяма част от дъждовете. „Ако и над останалите села имаше подобни съоръжения, вероятно щяха да бъдат минимизирани щетите. след нашия анализ видяхме много грешки, допуснати от колегите. Вероятно, защото са нови  и сменили служители с над 15-годишен стаж”.

 В „Напоителни системи” имало информация, че не е вдигнато водохващането на Иван Вазово. „Там реката си е направила бент и се е върнала обратно и е наводнила селото. Трябвало е да вдигнат вратите на водохващането и водата да продължи пътя си надолу. Искам да благодаря на наш служител, който предотврати една трагедия.  От Черноземен до Калековец, защото ние знаем за проблема на Трилистник, който е след Калековец – в този участък по средата на реката – имаме ръководител, който е останал от нашия екип. И се надявам да не го освободят, защото той е спасил село Дълго поле. Сега това село е спасено, защото той като е чул предупреждението на Басейнова дирекция за голяма вълна, предупреждение, което е получено 12 часа по-рано, той е скъсал напоителния канал, извел е водата, превърнал го е в отводнителен – дренирал е от там,  и го е върнал обратно в реката. Така е спасил от заливане село Долно поле. И след това е поправил сам канала. И никой не е разбрал – дори прекия му ръководител”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.