Министърът посочи, че дисциплинарните производства ще се развият по възможно най-бързия начин

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев е възложил проверката по случая "Семерджиев" да се разшири и обхване ръководните кадри и очаква резултатите от нея. Това коментира той пред журналисти, след като поднесе венци и цветя в знак на почит към загиналите пожарникари, предаде БТА. 

Днес службата "Пожарна безопасност и защита на населението" чества своя професионален празник.

Сийка Милева пред NOVA: Семерджиев е карал със 166 км/ч

Министър Демерджиев коментира, че все още не му е докладвано дали има полицейски служители, които сами да напуснат системата, след призива му да се оттеглят, тъй като са прикривали противозаконни прояви на Георги Семерджиев - мъжът, причинил тежката катастрофа на столичния бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени. 

"Вярвам, че ще има такива, по отношение на тези, които се намират в доклада на инспектората, той е предаден и са започнати образувания на дисциплинарни производства. Възложил съм тази проверка да се разшири до ръководните кадри, които стоят над персонално отговорните служители, за да видим, дали те са упражнили контрол", заяви министър Демерджиев. По думите му с проверката ще се види дали въпросните ръководители са допринесли по някакъв начин за допуснатите нарушения. 

Наказват и уволняват десетки полицаи от КАТ-София за чадър над Семерджиев

Министърът съобщи, че проверката не е констатирала конкретни облаги. Той коментира, че е достатъчен фактът, че полицейските служители са нарушили закона, за да подпомогнат едно лице, което очевидно се занимава с престъпна дейност. Демерджиев посочи, че за него един от най-фрапантните примери е издаването на наказателни постановления за очевидни престъпления. Има преписка, която е забавена, има поне три случая за деяния от престъпен характер, които вместо да се насочат към компетентните органи, са били санкционирани от полицейските служители с наказателни постановления. Има случаи, в които е допуснато, лицето да избяга, след като е задържано от органите на МВР, което е абсурдно, добави Демерджиев и уточни, че са известни два такива случая.

Министърът посочи, че има уверението, че дисциплинарните производства ще се развият по възможно най-бързия начин. За мен е поразителен фактът, че изключително много служители са замесени в този случай. Споделям притесненията, че вероятно има хора и на по-високо ниво, които не сме разкрили, но ще положим всички усилия да бъдат разкрити, каза той. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.