Какво още сочи автотехническата експертиза след жестоката катастрофа на бул. „Черни връх”, отнела живота на 2 момичета

Очакват се масови уволнения на полицаи заради случая „Георги Семерджиев”. Текат дисциплинарни разследвания на близо 40 служители на реда - както редови полицаи, така и техни шефове, оказвали съдействие на обвинения за катастрофата на „Черни връх”, при която загинаха две млади жени. Това стана ясно от изявления на ръководството на МВР.  

Разследването вече установи и скоростта, с която се е движел джипът на Семерджиев, когато помита двете момичета. Тя е поне три пъти над разрешената. Според автотехническата експертиза Семерджиев се е движел със 166 км/ч.

По случая са разпитани 69 свидетели.

Наказват и уволняват десетки полицаи от КАТ-София за чадър над Семерджиев

До момента срещу Георги Семерджиев са повдигнати над пет обвинения - за смъртта на двете млади жени, за шофиране без книжка, за напускане на мястото на катастрофата, шофиране след употребата на наркотици, ползването на фалшиви регистрационни табели и притежание на дрога. Към тази палитра ще бъде добавено и още едно, въз основа на поредната експертиза.

„От изготвената тройна автотехническа експертиза е установено, че Семерджиев е управлявал с фаталните 166 км/ч, преминал е на червен светофар и е причинил смъртта на две млади жени”, обясни Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

В делото за катастрофата попада и полицай. Засега не става ясно името му. 

„Установено е, че Семерджиев е подпомогнат от полицай да се снабди със стълба и да се качи, тъй като е изгубил ключовете”, каза Милева.

В градската прокуратура е образувано и ново дело - срещу полицаите, разпъвали чадър над Семерджиев.

„СГП отдели материали от образуваното досъдебно производство за ПТП и образувано ново досъдебно производство за търговия с влияние и от служители от МВР, които са нарушили служебните си задължение”, заяви още Милева. „Възложено е на следствието, ще изискат проверката от Инспектората на МВР”.

За катастрофата се очакват още няколко експертизи и се очаква то да влезе в съда.

Проверката на Инспектората на МВР установи над 40 служители на реда, разпъвали чадър над Семерджиев, основно пътни полицаи, научи NOVA. Трима от тях на ръководни постове - началници на групи и на сектори. Според криминалиста Иван Савов, Семерджиев  е имал протекции и на по-високо ниво.

„В средите се знае, че е пласирал наркотици за Таки. По тази линия очевидно е и разработван и е давал информация на службите. Вероятно по тази линия е правена тази пелена, за да си прави своеволия. Срамота е да операт пешкира хората на ниско ниво. Няма как да бъде пуснато лицето с административна мярка, без да им е било казано”, коментира Савов.

Дисциплинарните проверки срещу служителите на МВР продължават. След това ще се прецени дали ще бъдат наказани или уволнени.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.