Това е най-престижната награда на Федерацията

Екипът на китайската мисия Tianwen-1 Mars получи Световната космическа награда в Париж - признание за значителната му роля в ръководенето на по-нататъшното изследване на Марс.

На 73-ия Международен астронавтически конгрес Международната федерация по астронавтика (IAF) похвали екипа на мисията за напредъка на технологията за изследване на дълбокия космос.

Световната космическа награда на IAF е най-престижната награда на Федерацията. Връчва се за изключителен принос в космическите наука, технологии, медицина и право.

Това е вторият път, когато китайски екип получава приза, след екипа на мисията Chang'e-4, който я спечели преди две години.

НАСА успешно произвежда кислород на Марс (ВИДЕО)

Китайската мисия Tianwen-1 стартира на 23 юли 2020 г. и позволи на азиатската страна да изследва Марс. На 22 май 2021 г. марсоходът Zhurong напусна платформата си за кацане, за да започне да изследва повърхността на Червената планета. 

Апаратът Tianwen-1 вече е в орбита и използва дистанционни сензори за събиране на научни данни от Марс и неговата атмосфера. Zhurong в момента е в "спящ" режим и се очаква да се "събуди" през декември тази година.

Към средата на септември орбиталният апарат Tianwen-1 е работил нормално повече от 780 дни, а марсоходът Zhurong е изминал 1921 метра на повърхността на Марс, съобщи Китайската национална космическа администрация (CNSA).

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.