Наркотикът е използван при погребални ритуали

Следи от опиум са открити в съдове, използвани при погребални ритуали от древните ханаанци в Израел. Това предоставя едно от най-ранните доказателства в света за употребата на наркотика.

Открити при разкопки в Тел Йехуд, съдовете от късната бронзова епоха, оформени като обърнати с главата надолу макове, са намерени в ханаански гробове.

Археолози в Перу откриха гробница, принадлежала на древна цивилизация (ВИДЕО)

Ново съвместно проучване на Научния институт "Вайцман", Университета в Тел Авив и Израелската служба за антики анализира органични остатъци в осем от съдовете и установи, че това е опиум. Находките датират от 14 век пр.н.е., твърдят изследователите.

Как точно опиумът е бил използван от ханаанците в техните погребални ритуали, все още не е ясно.

„Тези инструменти са намерени в огромни количества при разкопки от района на Гърция и Италия до Египет и по-специално - в района на Южен Левант и Египет. Ако тези съдове наистина са съдържали опиум, това показва колко популярен е бил този продукт и колко е бил консумиран в онзи период“, каза Рон Беери от Израелската служба за антики.

През 2020 г. изследователи потвърдиха, че са открити следи от канабис от 8 век пр. н. е. върху олтар в 3000-годишно древно израелско светилище в пустинята Негев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.