Има ли как да се идентифицира фирма-посредник на "Газпром" при търговете на газ?, пита той

"Газпром" изчаква. Сед хода с обявяване на търговете веднага ще отговорят, предлагайки измамно примамливи условия. Очаквайте в скоро време отговорът им. Не повече от 20% ще бъде ръстът в цената на парното, и то след Нова година. Това коментира за "Твоят ден" Иван Хиновски, кандидат-депутат от "Коалиция за теб България".

По думите му стъпките на правителството в областта на енергетиката са правилни, но има резерви за последния търг. "Газпром'' е изряден доставчик по дългосрочни договори. Ако цената на газа устойчиво спадне, заради европейската политика на замяна с ВЕИ технологии, предвижда ли се клауза без "вземаш и плащаш"? Ако получим по-добри оферти след време, се обвързваме тежко, както Унгария, която плаща скъп газ, попита той. И допълни, че газът ще бъде по-скъп през зимата, но няма да има апокалиптични сценарии.

Хиновски: България ще получи оферта за газ на добра цена от швейцарска компания

Според него има оферти на посредници с до 40% под цената на газовата борса. "Газпром" има мощно оръжие - манипулира и завладява пазарите. Газът от "Газпром" вече не е най-евтин, но зависи кога е подписан договорът. Има ли механизъм при който фирма-посредник на "Газпром" оферира руски газ? Как ще го идентифицираме?", такива въпроси зададе експертът към кабинета.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.