Финалът на мисията е на 26 септември

От НАСА потвърдиха, че са готови да демонстират първата в света система за планетарна защита. Нейната функция е да отклони астероид преди потенциален сблъсък със Земята.

„Екипът е готов, наземните системи -също, а космическият кораб е здрав и на път за удар в понеделник“, каза ръководителят на проекта DART Едуард Рейнолдс.

Китай разкри резултатите от научните си изследвания на Марс (ВИДЕО)

Апаратът стартира през ноември миналата година от Калифорния. На финала на мисията на 26 септември ще се тества способността на кораба да промени траекторията на астероид с чиста кинетична сила, като се забие в него с висока скорост и го отклони от курса точно толкова, че да предпази нашата планета. Планът е космическият кораб да лети директно в лунната кухина, наречена Dimorphos, с 24 000 км/ч.

Камери, монтирани на удрящия елемент и на мини космически кораб с размер на куфарче, който ще бъде освободен от DART около 10 дни по-рано, ще запишат сблъсъка и ще изпратят изображения от него на Земята.

НАСА успешно произвежда кислород на Марс (ВИДЕО)

Астероидът, към който DART се стреми, не представлява реална заплаха и е малък в сравнение с Chicxulub, който е ударил Земята преди около 66 милиона години. Това е довело до изчезването на динозаврите. Но учените казват, че по-малките астероиди са много по-често срещани и предизвикват теоретично безпокойство за бъдещето.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.