Бойко Благоев посвещава каузата на своята майка

Доброволци възстановиха неработеща чешма в Борисовата градина. Това им отнело две години, докато съглусават проекта с всички институции. 

Желанието им да възстановят още една чешма обаче се оказва невъзможно. 

Благодарение на водата, всяко нещо е живо. За това и от векове в Родопите, посвещават чешми на онези, които вече ги няма. Бойко Благоев решава да направи същото.

Властите призоваха жителите на пострадалите села в Карловско да не пият чешмяна вода

“2020 година се навършиха 5 години откакто си отиде майка ми. Реших по някакъв начин да почета паметта й”, разказва мъжът.  

Но вместо да съгради нова чешма, решава да възстанови вече съществуваща. Избира да възстанови чешма в столичната Борисова градина. Бързо намира доброволци и средства - над 2000 лв. Кампанията стартират през 2020 година. Координацията с институциите отнема 2 години.  Междувременно Бойко и неговите съмишленици решават да поправят още една чешма. Тя работи, но е в окаян вид. 

Отстранена е аварията, заради която Шумен е без вода

“През март 2021 изпратихме предложение да я възстановим и да облагородим цялото пространство, но вече повече от година и половина срещаме откази”, разказва още мъжът.  

Отказите са заради това, че чешмата е част от проекта за цялостна реконструкция на Борисовата градина. Доброволците нямали против да я възстановят докато проекта стане факт. А, чешма, която успял да възстанови, наскоро била ограбена. 7 дни по-късно, я възстановяват за втори път.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.