В събота Шолц се срещна в Джеда със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман

Германският канцлер Олаф Шолц заяви в неделя, че страната му е решена никога повече да не разчита на един доставчик на енергия и изтъкна „напредъка“ в газовите проекти по време на посещението си в Обединените арабски емирства.

Германският лидер е на обиколка в Персийския залив с надеждата да сключи нови енергийни сделки, които да заменят руските доставки и да смекчат енергийната криза в резултат от нахлуването на Москва в Украйна. „Постигнахме напредък по цяла поредица от проекти тук по отношение на производството и закупуването на дизел и газ“, каза Шолц пред репортери в столицата на емирствата Абу Даби.

„Това, че сме зависими от един доставчик и също зависими от неговите решения, със сигурност няма да ни се случи отново“, добави той. „С инвестициите, които сега правим в Германия и които ще станат реалност малко по малко през следващата година, ние наистина ще имаме инфраструктура за внос на газ за Германия, така че вече да не сме пряко зависими от конкретния доставчик от другия край на тръбопровода, тъй като ние сме с тръбопроводна връзка."

В събота Шолц се срещна в Джеда със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, а по-късно в неделя той трябваше да лети за богатия на газ Катар, за да проведе разговори с емира шейх Тамим бин Хамад ал-Тани. Пътуването му до Катар идва ден след като френската TotalEnergies подписа в Доха нова сделка за $1,5 милиарда за подпомагане на разширяването на производството на природен газ. Шолц каза, че подобни проекти са "важни".

„Трябва да гарантираме, че производството на втечнен газ в света е напреднало до такава степен, че голямото търсене, което съществува, може да бъде осъществено, без да се връщаме към производствените мощности в Русия, които са били използвани досега“, той каза.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Reuters