Руският президент обяви присъединяването на четири региона на украинската държава към Русия

Руският президент Владимир Путин обяви присъединяването на четири региона на Украйна към Русия. В реч от Кремъл преди подписването на документите за анексиране на Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска области, той заяви, че, с разпадането на Съветския съюз, хората били изтръгнати от родината им. Световните реакции не закъсняха - Западът вече обяви, че не признава нито референдумите, нито присъединяването на четирите области към Русия. У нас според експерти присъединяването ще доведе до нова ескалация на конфликта. Руският президент мотивира действията си с резултатите от референдума, който Западът определи като фалшив.

„Резултатите от тези референдуми бяха ясни. Хората направиха своя избор. Ясен избор”, каза той.

В речта си Владимир Путин се върна обратно в историята и заяви, че милиони руснаци са се борили за тези земи. А след това поиска минута мълчание в памет на „загиналите смели войници по време на специалната операция, които са герои на Русия”.

Путин: Русия вече има четири нови територии, готови сме на преговори с Украйна

След като обвини Запада, че се опитва да унищожи Русия, президентът заяви:

„Санкциите не са достатъчни за англо-саксонците и затова прибегнаха до саботаж. Трудно е за вярване, но фактът е, че те организираха взривовете на газопроводите „Северен поток”, които са на дъното на Балтийско море. Те започнаха да унищожават пан-европейската енергийна инфраструктура”.

И хвърли още обвинения към Запада, който противопостави на Русия.

„Такова пълно отрицание на човека, пренебрежение към вярата и традиционните ценности, потискането на свободата придобива черти на обърната религия - откровен сатанизъм”, заяви Владимир Путин.

След речта си, Владимир Путин подписа документите за анексиране на четирите украински региона. Руският президент се хвана за ръце с лидерите на самообявилите се и непризнати от международната общност Донецка и Луганска народни републики, а след това беше изпратен със скандирания „Русия, Русия” от присъстващите в залата. Западните медии коментират, че днешната сцена прилича на тази от преди 8 години, когато Путин се изправи в залата заедно с подкрепените от Москва лидери на Крим - и също анексира полуострова от Украйна.

Зеленски: Украйна официално подава молба за присъединяване към НАТО

Последваха бързи реакции от самата Украйна и най-вече - от Запада. Европейският съюз заяви, че категорично осъжда анексирането на окупираните от Русия украински региони и добави, че никога няма да признае „незаконните” референдуми, проведени там. В изявлението се казва още, че Русия умишлено подкопава международния ред и излага на риск глобалната сигурност. Блокът предвижда още и затягане на санкциите срещу Москва.

Остро реагираха Италия, Франция, Германия, Нидерландия, Полша, Гърция. Американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ ще наложи санкции на тези, които оказват политическа или икономическа подкрепа на незаконните опити за промяна на статута на украинската територия.

След свикването на съвещание на Съвета по сигурност, украинският президент заяви, че страната му подава официално молба за присъединяване към НАТО.

„Ние де факто вече сме съюзник. Вече сме си проправили път към НАТО. Доказали сме, че спазваме стандартите на Алианса. Те са реални за Украйна. Те са реални на бойното поле и във всички аспекти на нашето взаимодействие. Доверяваме се един на друг, помагаме си и се защитаваме взаимно”, каза Зеленски.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.