В МВР са получени над 700 сигнала за купуване на гласове

Девет наказателни производства за купуване на гласове в страната по време на изборите за 48-о Народно събрание. Най-много случаи, концентрирани на територията на една област, са в Плевенско. Първите две присъди по бързото производство бяха прочетени за два дни.

720 сигнала за нарушаване на изборното законодателство са получени в МВР преди и по време на изборите. Образувани са общо 77 наказателни производства, 9 от които са само в деня на вота. 

Първата присъда по бързото производство за купуване на гласове е за 57-годишен мъж от село Ставерци. Полицията го задържа в петък със списък с лични данни на хора, а след самопризнания в деня за размисъл се стигна и до споразумение с прокуратурата.

„Ние правихме скоро сватба и си направихме списък, защото предстоят… избори. А, не избори, а сватба. Наистина съм ошашавена. Този списък си е останал вкъщи. Той е направен формално за хората, които сме поканили”, обясни Даниела Иванова.

Тя е съпруга на общинския партиен лидер. Екипът на NOVA поиска среща с вече осъдения 57-годишен мъж. В селото е популярен като Самир. Той обаче не дойде, а жена му извади списъка за разходите по споменатата сватба, заради която станала грешката с ареста. „Пазя го от старата сватба”, обясни Даниела.

 

 

Според разследващите Самир обещавал на хората от списъка по 40 лева, след като гласуват за ДПС. Мъжът, направил самопризнания, получи 8 месеца условно с три години изпитателен срок. Той е лишен и от право да заема изборни длъжности за срок от 3 години.

Недалече от село Ставерци в деня на изборите беше задържан 38-годишен мъж, опитал се да купи 10 гласа по 40 лв. - отново за ДПС. Той беше осъден по бързата процедура - отново на 8 месеца условно. Наско Симеонов от село Долни Луковит не смята, че е виновен. „Погрешка е всичко. И приключи. Те ме пуснаха. Казах - беше грешка”, обясни той.

Избирателната активност в тези малки населени места, където бяха арестите за купуване на гласове, е като в цялата страна. „Много хора не искаха да гласуват, защото не знаят за кого. А и има много неграмотни, които не могат да се разправят с компютъра”, смята жител на Долни Луковит.

Повече гледайте във видеата. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.