Това обяви официален Киев

Украйна и днес обяви, че е постигнала нови военни успехи. Частите им в Херсонска област са напреднали с повече от 10 километра. Киев пази почти пълно мълчание за действията на фронта и такива изявления не се появяват често. Руски коментатори също казват, че има украинско настъпление.

На този фон в Русия още не са решили в какви граници анексират украинските области, които обявиха за свои. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков дори каза, че ще се консултират с народа за границите.

Руската Дума ратифицира анексираните украински територии

Представители на западни медии достигнаха град Лиман, където имаше решаваща битка. Те показаха живота на населението в Източна Украйна, който се е превърнал в истински ад. „Централната гара в Лиман - за това бяха големите боеве. Русия придвижва армията си най-вече чрез влакове и това място беше от ключова важност. Сега го владеят украинците и Русия със сигурност мисли за отражението, което ще има това развитие върху цялостното им позициониране в тези области”, обясни Ник Патън Уолш, който е репортер на CNN.

В самия град цари неестествена тишина. От време на време може да се види някой велосипедист. Няколко местни хора казаха, че руснаците всъщност са си тръгнали в петък. Донякъде е иронично, че руските войски са бягали, докато Владимир Путин организираше тържествено подписване и концерт в Москва.

Единственото движение в района е на украинските войници. Хората от Лиман събират счупените траверси, за да ги използват да се топлят.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.