Руската армия е принудена да отстъпва

Продължава украинската офанзива в южната Херсонска област, като руската армия е принудена да отстъпва. Стратегически важното населено място Давидов брод, което е транспортен възел, вече е в украински ръце, съобщиха от Министерството на отбраната в Киев. Оттам публикуваха кадри как украински войници издигат националния си флаг.

САЩ изпращат на Украйна още ракетни системи HIMARS

Контролът върху града позволява по-лесно преминаване през реката, което е важно за снабдяването на войската. През последните два дни украинските сили настъпиха на юг по западния бряг на река Днепър, а руските части бяха принудени да се оттеглят и от няколко населени места в северната част на Херсонска област.

Междувременно САЩ обявиха, че не виждат индикации Русия да се готви да използва ядрени оръжия.

Кремъл: Русия няма да участва в упражненията по ядрена реторика на Запада (ВИДЕО)

„Разбира се, чуваме дрънкането на оръжие от Путин, но не виждаме признаци, които да ни накарат да променим позицията си по отношение на ядрения мир. Днес мога с гордост да обявя нов пакет от помощ, който ще осигури на Украйна повече оръжия, боеприпаси и оборудване, каквито нейните сили използват толкова ефективно на бойното поле. Тази помощ на стойност 625 милиона долара ще допринесе за задоволяване на критичните отбранителни нужди на Украйна”, каза Лора Купър, представител на Пентагона.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.