По думите й подобни действия подкопават парламентаризма

Атакуването на българските политическите партии не подпомага укрепването на демокрацията и правовия ред у нас. Напротив подкопава парламентаризма, което е опасно. Румен Радев прави подобни атаки много отдавна. Това каза Весела Чернева, директор на Европейския съвет по външна полотика в София, в студиото на „Денят на живо с Наделина Анева” по NOVA NEWS.

„Превръщането на президента в политически актьор може би е неминуемо в състояние на криза, но всички се надяваме на неговата равноотдалеченост от партиите”, уточни тя.

За евентуалната задача на Росен Плевнелиев и Соломон Паси да водят преговори с политическите сили:

„Има две линии на разсъждение по отношение на съставянето на коалиция и това, което наричат напоследък евроатлантически кабинет. Малко се притеснявам, че тази дума започва да се изпразва от съдържание. Какви цели си поставя този кабинет, какво да направи по отношение на войната в Украйна. Не сме чули такъв тип политически дневен ред. Всички партии, които са влезли в парламента, с изключение на „Възраждане”, биха се вписали в тази категория. Тази разделителна линия трябва да замаже другата разделителна линия – на върховенството на правото”, каза Чернева.

Според нея двамата нямат особени познания в съдебната реформа, така че ако се стигне до преговори по отношение на нея вероятно ще трябва да се водят с други посредници.  И допълни, че лидерите на партиите трябва да поемат лична отговорност.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.