"Обикновено ноември започваме да хващаме отделни случаи", заяви доцент Ангел Кунчев

Здравните власти с предупреждение. Очаква се пикът на грипната вълна у нас да е към края на януари. Очакванията са първите случаи у нас да се регистрират в средата на следващия месец. Апелът на специалистите е -  хората да си поставят противогрипна ваксина. 

Пациентите пред кабинета на д-р Димитров не спират. Пълен е и графикът за поставяне на противогрипни ваксини.  ‘’Получихме ги миналата седмица и започваме да ги поставяме по Националната програма за превенция на грипа на пациенти над 65 години”, твърди д-р Христо Димитров, председател на лекарския съюз във Велико Търново.

Идващите зимни месеци се очаква да са предизвикателство, както за лекарите, така и за пациентите, заради вероятността от едновременна циркулация на грип и COVID-19. Към момента обаче, лекарите отчитат ръст на сезонните вируси. “Основно при децата в училище и в градината вървят едни вирусчета, които са обичайните за сезона - както респираторни, така и стомашно-чревни”, посочва медикът.

И макар, до момента да няма регистриран случай на грип у нас, очакванията на здравните власти са първите заболели да се появят към края на ноември. "Никой не може да бъде 100% сигурен кога ще дойде грипната вълна. Обикновено през ноември започваме да хващаме отделни случаи. През декември бройката се увеличава, а пикът се достига през януари", заяви главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев. 

По думите му най-добре е да се постави антигрипна ваксина сега. "Много често се задава въпросът кой е най-подходящият момент за поставяне на антигрипна ваксина. Точно сега е най-подходящото време - от сега до края на годината, но колкото по-рано, толкова по-добре. Не съм склонен да правя прогнози колко ще е тежка грипната вълна. Но Австралия и Нова Зеландия, които са в Южното полукълбо, се сблъскаха с най-тежката си грипна епидемия от четири години насам. Това накара всички експерти по остри респираторни заболявания в Северното полукълбо да предупреждават, че има вероятност тази година грипният сезон да бъде малко по-сериозен. Имунитетът на хората към грипните заболявания е намалял", подчерта той. 

"Тази година стартираме кампанията за ваксинация и превенция навреме. Антигрипните ваксини вече са налични и имаме готовност да внесем още при необходимост", категоричен бе доц. Кунчев. 

Общо 350 хиляди противогрипни ваксини са доставени у нас, като 190 хиляди от тях са по програмата за възрастни хора.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.