Вижте разказа на дете, което се бори със своята зависимост

По официални данни всеки шести ученик е опитвал наркотици. Напоследък все повече деца посягат към стимуланти – амфетамин, метамфетамин и екстази. Това са синтетични наркотици, които освен всичко друго, водят и до тежки психози. Нараства и броят на децата, които от употребяващи, стават зависими, а терапията е с ниска успеваемост.

Журналистът Мариета Николаева и операторът Росен Илиев ни срещат с Лили - едно 17-годишно момиче, което се бори със своята зависимост.

“Бях на 14г. Първо пробвах трева. Беше ми интересно, исках да опитам. Не съм започнала с намерение да бъда зависима. После правех всичко възможно да го правя все по-често”, разказва Лили. Впоследствие посяга и към други субстанции. “Не вярвах, че съм зависима”, споделя момичето. 

“Бях много крайна в употребата си. Пробвах и нови неща, но не ми стигаше това, което употребявах”, разказва още Лили. 

Тя споделя, че признаците са били налице, но родителите й не искали да повярват. До моментът, в който тя сама осъзнава своята тежка зависимост от дрогата и търси помощ. Постъпва в психиатрия, където се лекува 7 месеца.

Как можем да предпазим децата и има ли ход назад - гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.