В момента тя се използва тестово в 4 болници - 3 у нас и една в Словения

Как се прави революционна иновация в медицината в България? Термокамера колкото половин цигарена кутия се слага в мобилен телефон. В изображението червеното означава добро кръвоснабдяване, а синьото и зеленото е липсата му. 

В момента тя се използва тестово в 4 болници - 3 у нас и една в Словения. "Разработваме проект, който на базата на специфични снимки може да прави анализ на здравословното състояние на хората. Топлината на човешкото тяло е пряко свързана с кръвоснабдяването. Очите са доста по-топли от носа", обясни  Георги Къдрев, чиято фирма прилага познанията си в технологиите в здравеопазването. И допълни, че добавената стойност идва от софтуерния анализ - детайлен анализ на термоснимката. А дългосрочната визия е без специалист пациент да се диагностицира. Чака се регулаторно одобрение.

ИНОВАЦИИ В МЕДИЦИНАТА: Студенти разработиха щадящо устройство за диабетици (ВИДЕО)

По думите му в момента фокусът им е върху две области - съдова патология, по-точно проблеми със запушване на артериите в крайниците и ограничен достъп на кръв, както и рак на гърдата. "Над 290 пациента са заснети от болниците до момента. Над 97,7% е специфичността на метода. Когато има проблем, го хващаме, а когато няма, не казваме, че има. Лекарите искат да го използват все повече и повече докато не стане стандартен инструмент в практиката им. 

За проф. Иво Петров ефективността му е доказана. "За секунди правим изследвания, които установяват проблема и спестяваме много други изследвания. В бъдеще това ще бъде сериозен скринингов метод за съмнения с мозъчен инсулт", смята той.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.