На 100% може да се излекува пациент при ранна диагностика на рак на простатата

Увеличават се случаите на рак на простатната жлеза при мъже. Това наблюдават специалисти в областта. Днес комплексния онкологичен център в Бургас дава началото на инициатива, позната в цял свят като Мовембър, провокираща всеки мъж да си пусне мустак в знак на съпричасност към тези, които се борят с тежката болест. 

Според д-р Теодор Попов кампанията ще разясни ползите от прегледа и рисковете от ненавременно диагностициране. "Профилактирането избягва нежелани събития. Искаме да стимулираме хората рано да се диагностицират. Все повече мъже започнаха да си проследяват простатата. През 2021 г. сме регистрирали около 160 пациенти с карцином на простата. 70 са за тази година до момента. На 100% може да се излекува пациент при ранна диагностика", заяви той. 

Драстичен скок на раковите заболявания при хора под 50 години в цял свят

По думите му през последното десетилетие възрастта на диагностицираните пада до 50-55-годишна възраст. "Обяснението е начинът на живот. Колкото по-икономически развита е дадена страна, толкова по-често срещано е заболяването. Ядат се по-мазни храни и не се спортува. Симптоматиката е често уриниране и еректилна дисфункция", разкри д-р Попов. 

В 17 ч. в библиотеката в Бургас ще се проведе лекция на лекарите от Онкологията по темата. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.