От таксиметровия бранш настояваха за 20%, но получиха ръст от 15%

Такситата в София поскъпват с 15% от 1 януари. Това стана ясно, след като вчера Столичният общински съвет подписа доклада, който съдържаше въпросното предложение. От таксиметровия бранш настояваха за 20% увеличение, но заявиха, че прекратяват протестните действия в столицата. В понеделник от бранша излязоха на протест с искане за по-голямо поскъпване, което да компенсира 20-процентната инфлация.

Екипът ни се отправи на пътешествие с такси. Начална точка: столичният квартал "Дружба 2". Крайна дестинация: сградата на Столичния общински съвет на ул. "Московска" 33, където се решава с колко по-скъпо ще ни е да пътуваме с такси в София.

Таксиметровите шофьори в София ще получат 15% увеличение на тарифите

Защо се налага цената да скочи – питаме Кирил Ризов, който е зад волана повече от 30 години.

"Метанът – беше увеличен спрямо миналата година 6 пъти – това са 600%, сега падна на 4 пъти или 400%. Реалните проценти, които ние искахме, са 45, но след предварителни дебати, обсъждания и тъй нататък ние ги сведохме до 20%, като по-реални за гласуване. На общинските съветници от сърцето им се откъснаха само 15%. С това решение всеки изминал километър ще ни струва най-малко 1 лев и 21 стотинки през деня или лев и 39 на нощна тарифа, заяви той.

Скок с 15% в тарифите обаче не удовлетворява таксиметровите шофьори. Тъй като според тях през тази и следващата година животът поскъпва 2 пъти повече – или с 30%.

"Точно 12 лева. След нова година 1,75 лв. ще е увеличението, тоест вместо 12 лева ще е 13,75 лв.", обясни таксиджията.

Според Зафир Зарков, зам.-председател на Транспортната комисия в СОС, мотивите за увеличението са високите инфлационни процеси. "През последната година инфлацията у нас е по-висока от средната за ЕС. Така максималните и минималните цени за превоз ще бъдат увеличени. Минималната трябва да се определя на пазарен принцип, за да няма "копърки", които да взимат 5-10 лева за няколко километра", посочи той.

По думите му, ако има национална основа, върху която да се отразяват регионалните специфики, ще бъде много справедливо. "Близо 300% е скочила цената на метана, но не е така при пропан-бутана, а това е отчетено. Близо 2/5 от такситата са на метан. В тези условия са неконкуретноспособни. Така внасяме увеличение на тарифите с 15%", обясни Зарков.

Според него се наблюдава подобряване на качеството на таксиметровите услуги, но трябва да се приемат минимални стандарти и санкции.

А независимият общински съветник Борис Бонев внесе доклад с искане незабавно от 1 януари да се възстанови движението на нощния градски транспорт.

Повече вижте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.