Направление ще се взима от личните лекари

Хората между 40 и 60 години, както и бременните, ще могат да се изследват безплатно за хепатитите B и C. Направление ще се взима от личните лекари. Целта е ранно откриване и лечение на инфекциите. Болестта се предава по кръвен път, напомни гастроентерологът д-р Станислав Чурчев.

„Това става при хора, които използват венозно наркотични средства, при татуировки, при поставяне на пиърсинги. Другите механизми за заразяване са при преливане на кръв и кръвни продукти, но, за щастие, това се отнася за периода, преди 90-а година”, разказа още д-р Чурчев.

На риск са изложени и хората, които са имали кръвопреливане или хирургична интервенция преди  90-та година. „За съжаление, в болшинството от случаите, заболяването протича безсимптомно. Острата фаза минава с жълтеница само при 10-20% от случаите”, допълни гастроентерологът.

При болшинството от хората, след острото заболяване, рядко има изчистване на вируса, а заболяването продължава като хронично чернодробно, което може да даде отражение 20 до 40 години след заразяването.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.