В България се прилага нова методология за диагностика

Българските пациенти често закъсняват с диагностиката на първичните чернодробни тумори, каза  д-р Елена Арабаджиева в предаването „Пулс” на NOVA NEWS. Тя е гл.ас. към клиниката по Обща хирургия на УМБАЛ „Александровска” и към катедра Обща и оперативна хирургия към Медицински факултет при Медицински университет – София.

Профилактиката на чернодробни заболявания изисква веднъж годишно да бъде направена ехография, както и изследване на чернодробни показатели, обясни тя.

Д-р Арабаджиева прилага японска методика за диагностика и лечение на онкологични заболявания, които засягат черния дроб и сподели, че опита й в Университетската болница в Токио, отделение по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия и чернодробна трансплантация, който е един от водещите центрове в света е бил изключителен ценен за нея.

Този метод е разработен в Япония преди 15 години, а в Европа е навлязъл последните 5-6 години, обясни тя. „Важно е да се прецени каква част от черния дроб може да се отстрани не чисто технологично, а каква част от останалия черен дроб може да понесе”, допълни д-р Арабаджиева.

АЛАТ, АСАТ, билиурбин мога да посочат има или не заболяване, но не могат да оценят как реално работи черния дроб, за този тип оценка са необходими динамични показатели, поясни тя. Затова се използва багрило, което да покаже за колко време органа ще се изчисти от него, а това показва функцията на черния дроб, продължи д-р Арабаджиева.

В хирургията е важно какъв процент от черния дроб може да се премахне, за да се предотврати чернодробна недостатъчност, която може да доведе до фатален край, а в Япония тази смъртност е сведена до минимум, каза тя.

Този модерен метод се прилага при хоспитализация, за да се оцени при самата подготовка на пациента преди операцията, това е част от комплексния подход, за да се направи оценка на самата черондробната функция, поясни д-р Арабаджиева и допълни, че чрез скенер се преценяват обемите при отстраняване на част от черния дроб, за да може пациента да понесе самата интервенция. В болницата се прави се 3D реконструкция на образите, което се осъществява съвместно с клиниката по образна диагностика, поясни тя.

Това изследване е част от предоперативната оценка, прилага се когато има нужда от това и пациентите не заплащат нищо, каза д-р Арабаджиева.

Япония е с един от най-добрите резултати при всички онкологични заболявания, докато в България в ранен стадии се хваща малък процент, хората идват в късен стадий, но тази методология помага много не само за диагностика, но и интероперативно, завърши тя.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.