От „Демократична България” поискаха по-целенасочени социални разходи

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" са единодушни - служебният кабинет трябва да внесе нов бюджет и да се вмести в 3% дефицит. Това стана ясно на срещата между двете партии на тема "Бюджет". 

Според Владислав Панев от "Демократична България" неговата партия има опасения за числата, изложени от ПП, за новия бюджет. "Новият номинален размер на БВП не кореспондира с приходите за 2021 и 2022 г. Вероятно догодина не можем да екстраполираме лесно размера на приходите към БВП. Много е вероятно те да са по-ниски от БВП. Светът може би вече е в рецесия, което означава по-ниско потребление. Средно годишната инфлация ще бъде на прогнозираните нива, с чувствителен спад догодина", заяви той. Като друго притеснение той отчете "раздаването на пари на калпак".

"Така може би няма да вържем бюджета за догодина. При липсата на ясно формирано мнозинство, притесненията за предизборни разходи през следващите месеци, няма да бъдат удържани в зала, всеки ще гледа да харчи и да купува избиратели. За нас правилното е фокусиране върху уязвими групи - например младите семейства с деца. Ако осъществим реформи в редица сектори, това ще отпуши инвестиционния процес", каза още Панев. 

Ивайло Мирчев призова социалните разходи, да са "през цедката на реалността в страната". А помощите да са целенасочени. Докато Мартин Димитров смята, че внимание следва да се обърне и на мерките, необходими за влизане в Еврозоната. "Очакванията са за БВП от 181 млрд. на края на 2023 г. и 165 млн. за тази, при 33% събираемост на данъците ще има около 5 млрд. допълнителни приходи. Когато има служебен кабинет приходните администрации работят по-пасивно, така че внимателно трябва да следим събираемостта, даже имаме индикации, че тя няма да е същия процент, каквато е била в началото на годината. Освен това трябва да се следят и капиталовите разходи, защото усещаме неприятни тенденции да се харчи, както правеше ГЕРБ. Това може да завиши дефицита. Буферите трябва да са по-големи, за да защитим стабилността за влизане в Еврозоната", подчерта той. 

ОЩЕ СРЕЩИ В ПАРЛАМЕНТА: Партиите търсят съгласие за Бюджет 2023 г.

"Продължаваме Промяната" от своя страна разясниха, че относно събираемостта за ревизирания БВП, миналата година е имало 2,5 млрд. повече данъци. "Всъщност ние събрахме над 8 млрд. повече данъци. Тя беше отразен и в бюджета, и в крайното салдо. Тази година се движим горе долу спрямо събираемостта, отразена в бюджета. Има и още около 1,5 млрд., които ще дойдат от последното тримесечие. Цялата вноска от ЕС ще се отрази също, тя е около 2,6 млрд.", посочи Асен Василев. „Ние нямаме такива притеснения относно събираемостта на данъците”, заяви Василев. И допълни, че ако утре бюджетната процедура започне, ще завърши преди Коледа

По думите му през 2016 г. е предвиден бюджетен дефицит от 1,8 млрд., а сме на излишък от 1,4 млрд. "Тоест има 2 млрд. разлика между предвиденото и случилото се. 2017 г. 2,1 млрд. е разликата в полза на повече данъци, 2018 - 1,2 млрд, 2019 - 1,3 млрд., 2020 - 1,7 млрд., а миналата година дори при актуализацията - около 1 млрд. разлика. Тази година служебният кабинет казва, че ще се преизпълнят приходите. Очаква се 2-3 млрд. разлика. Вижда се 2-2,5% ръст на БВП от вътрешно потребление през последните две години", допълни той.

Кирил Петков потвърди, че ПП искат да са сигурни, че бюджетът ще се вмести в 3% дефицит, но и че някои плащания ще се случат, предвид двуцифрената инфлация. "Ние също имаме притеснения при падане на събираемостта. Показахме ясна воля, че продължаване на бюджета не е правилната политика. Когато дойде вторият мандат, ще поемем отговорност, но първо той ще дойде при ГЕРБ", увери той.

От ПП ще седнат на една маса и със синдикатите. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Цветина Петкова