Той е откаран в МВР болница

Делото срещу служителя на „Гранична полиция”, обвинен в получаване на подкуп, е отложено за вторник. Причината – на Янко Серафимов му е прилошало и е откаран в МВР болница преди да влезе в съдебната зала. 

Задържаха висш служител на „Гранична полиция” с подкуп

Според обвинението, Серафимов е поискал да получи под масата около 10% от сумата на обществена поръчка за доставка на нашийници за гранични кучета. Осигурил и парите, които да се бележат.

„Беше планирано да бъдат описани съответните парични знаци по номера, да бъдат белязани. Да се проследи мястото, където ще бъдат предадени. Стигна се до реализация, която считаме за успех”, каза Илияна Кирилова, градски прокурор на София.

„Вчера го видях в следствения арест. Той каза, че има проблем с лявата подбедрица. Бил е прострелян там преди и има 5 стенда. Кракът му е подут, почти двойно. В събота не могли да го прегледат в МВР болница, само ВМА може да го оперират. Има опасност да се скъсат и другите стендове”, обясни Бойко Найденов, адвокат на Янко Серафимов.

По време на задържането му, полицията е употребила прекомерна сила, твърди още защитата.

„Нанесени са много удари по крака. Дрехите му бяха разкъсани", заяви Найденов. 

От МВР също излязоха с позиция. Серафимов е задържан в центъра на София, където има камери. Записите не показват упражнено насилие при задържането му, поясниха от вътрешното министерство. Още тогава на място е извикана линейка, като медиците не констатират следи от насилие. При отвеждането в ареста също не са открити следи от побой.

По информация на NOVA собственикът на фирмата, спечелила търга, се оплакал на брат си, че Серафимов му иска подкуп от 1000 лв. Ако не даде, бизнесът му щял да пострада. Затова братът подал сигнал в полицията.

„Извършено е претърсване на кабинета на въпросния служител. Иззети са множество документи, които са свързани с обществени поръчки”, поясни Чавдар Пастованов - зам- градски прокурор.

Разследването тепърва ще проверява всички обществени поръчки, проведени под ръководството на Янко Серафимов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.