ПП атакуваха БСП, ГЕРБ и ДПС, че с промените в Изборния кодекс имали за цел да откраднат следващи избори

След драматичен ден на парламентарни спорове и вечер на протест- промените в Изборния кодекс продължават да разделят партиите. От "Продължаваме промяната" обявиха пред NOVA, че среднощното заседание на Правната комисия е опит да бъде откраднат демократичния вот на българите. Кирил Петков обаче уточни, че са готови да обсъждат промените, но в нормална  парламентарна процедура. В сряда партията ще влезе в пленарната зала. Петков подчерта, че е за отварянето на кода на машините за гласуване. А от ГЕРБ контрираха - гласуващите трябва да имат възможност за избор. Томислав Дончев беше категоричен - разговор по въпроса трябва да има.

„Продължаваме промяната" атакуваха БСП, ГЕРБ и ДПС, че с промените в Изборния кодекс имали за цел да откраднат следващи избори.

„Защо го правиха цяла нощ? От какво ги е страх? Така наречените машини на Мадуро са на Борисов. Българският Мадуро е Борисов”, заяви Кирил Петков, ПП.

Трите партии отхвърлиха обвиненията включително и тези за хартиена коалиция.”Няма такава коалиция. Има партии на мнозинството, които са на мнение, че технологията за гласуване трябва да позволява  избор от страна на гражданите”, посочи Томислав Дончев, ГЕРБ.

„Искаме всеки сам да избере. Не виждам какво по-различно има да призовеш да се опълчат срещу НС”, посочи Рамадан Аталай, ДПС.

„Изненадващо е, че демократични партии ограничават право на избор. Това не го разбираме”, категорична е Корнелия Нинова, БСП.

Стигна се до темата за протеста на жълтите павета в петък вечер и дали ще има контрапротести.

„Целият булевард беше изпълнен с хора. Това пак ми даде надежда, че на хората им пука”, заяви Кирил Петков, ПП.

„По-лошото е, че от чрез острото политическо говорене разделихме обществото”, подчерта Томислав Дончев, ГЕРБ.

„Не бихме тръгнали да нагнетяваме напрежение”, категоричен беше Рамадан Аталай, ДПС.

Ако се стигне до окончателно гласуване на поправките и в пленарната зала Кирил Петков поиска друго - президентът да реши да сложи вето.

ГЕРБ ще направят „всичко възможно да се  формира редовен кабинет”. „Вероятност е да се получи „орел, рак и щука”. А това не бива да се случва. Трябва да е правителство със солидна подкрепа и да свърши работа”, подчерта Томислав Дончев, ГЕРБ.

И последваха прогнозите - предсрочни избори или редовно правителство.

„Да ние няма да ги подкрепим. Не трябва да им се маха отговорността. Те работят за избори”, заяви Кирил Петков.

„За мен това е опасна игра. Ако за 5 път за 2 години отидем на избори има опасност  да предозириме демокрацията и да ядосаме хората”, подчерта Томислав Дончев.

А ПП слага край на бойкота да не влиза в пленарната зала и в сряда ще участват в заседанието на парламента.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.