Вижте защо

Актьорът Крис Хемсуърт обяви, че си взема почивка от актьорството, след като е научил, че има повишен риск от развитие на болестта на Алцхаймер.

Звездата от „Тор“ направил откритието, след като се подложил на тестове като част от неговата документална поредица "Limitless".

Той сподели пред "Vanity Fair", че тестовете потвърждават неговия „най-голям страх“ и сега ще се опита да предприеме „превантивни стъпки“.

Болестта на Алцхаймер може да предизвика деменция, което води до объркване, проблеми с паметта и комуникацията. Хемсуърт научил, че има наличие на две копия от гена ApoE4 - едновременно от страна на майка си и на баща си, което го прави между осем и 10 пъти по предразположен към развитие на болестта, отколкото хората, които не са носители на този ген. Около 2 до 3 процента от населението носи по две копия на гена.

„Не е като да ми е връчена оставката“, каза Хемсуърт. Той добави: "Новината наистина предизвика нещо в мен, за да искам малко почивка“.

Братята Хемсуърт - красиви, атлетични и секси (ГАЛЕРИЯ)

„Ако погледнете превенцията на Алцхаймер, ползата от превантивните стъпки е, че те засягат останалата част от живота ви“, каза той. „Всичко е въпрос на управление на съня, управление на стреса, хранене, движение, фитнес. Всичко това са едни и същи инструменти, които трябва да се прилагат по последователен начин.“ Поредицата "Limitless" показва как Хемсуърт тества тялото си и да изследва начини да живее по-дълго и по-здравословно.

Той обясни, че не е диагностициран с болестта на Алцхаймер, но е бил предупреден за повишения риск от развитието ѝ. „Това не е предетерминиран ген, но е силна индикация“, каза той. „Преди десет години мисля, че се смяташе повече за определящо“.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.