Очакванията на Румен Радев са около 140-150 лева за мегаватчас

Чирен не подсигурява значимо количество газ. "Очакванията ми са около 140-150 лева за мегаватчас цена на газа за декември. Битовите потребители на природен газ може да усетят увеличение от 10-15%". При топлинната енергия ефектът ще се забави. Това заяви Румен Радев от АИКБ за "Твоят ден".

Според него колкото по-малка сума се преразпределя от страна на енергийния сектор, толкова по-ограничени ще са компенсациите. "Затова възроптахме срещу високите прагови нива от 180 лева на централите ни за изземване на ресурс оттам. 1/4 от произведената електроенергия изнасяме навън и затова може да се каже, че сме фактор. 2023 г. ще бъде рекордна в това отношение", разкри той. И допълни, че това е добре заради постъпленията в бюджета, които позволяват да се изплащат компенсации.

Икономист: Високата инфлация ще продължи в следващите 5 до 10 години

"2023 г. е много важна за енергетиката, защото трябва да се направи актуализация на плановете "Климат - енергетика", на енергийната стратегия", посочи Радев. 

Икономистът Евгений Кънев от своя страна обясни, че в момента сме свидетели на ефектите от лятото - от една страна имаме голям срив на борсите на газ. "От друга страна цяла Европа си зареди хранилищата със скъп газ, който сега ще трябва да използва. "Булгаргаз" прави микс и в него заедно с евтиния идва и скъпия газ, така че цената на международните пазари не може да е същата като у нас", посочи той. 

Според него текущата цена на газа е като преди войната - 123 лева и 87 стотинки. "Не може да се каже колко ще плащаме за отопление, защото цената зависи от множество фактори", отчете Кънев. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.