Да търсим начин всички българи да имат свои представители във властта, призова той

„Не виждам причина да ни закрият, няма аргументи за това. Общественият съвет към ЦИК не е експертен. Сегашната интегрална бюлетина е наша идея”.

Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS Стоил Цицелков от Обществения съвет в ЦИК, който по образование е и антрополог.

„Със сигурност има полза от район „Чужбина”. Ще има листи, хората зад граница ще могат да гласуват преференциално. Да оставим технологиите на експертите. Каквато и технология да изберем, трябва да съберем специалисти”, каза Цицелков по повод обсъждането да бъде въведен район „Чужбина” в Изборния кодекс.

По думите му само 35% от българите имат доверие в ЦИК и в парламента, защото само те са гласували. „Как останалите да имат свои представители в тази ЦИК? Да мислим за начин за представителство”, призова членът на Обществения съвет към Комисията.

Според него повишаването на доверието става чрез експерти, чрез хора, които са неполитизирани – да има експертиза от самите членове на ЦИК. „Не е нужно да са айти специалисти, не е нужно да пишат код. Трябва да се стремим и хората, които не са представени в парламента, да имат  представителство. Техният интерес да бъде защитен както в НС, така и в ЦИК”, каза Цицелков.

Относно видеонаблюдението в секционните избирателни комисии той смята, че това не е добра идея. „Ако спрат камерите, кой ще има достъп до записите… Въпросите са много. Не случайно в българския съд видеоматериалът не е доказателство. Нашето доверие идва от свидетелите – кого изпращат партиите там (в секционните комисии – б.р.”, илюстрира позицията си той.

„Чудех се и аз и защо научаваме сега като общество. Не знаем за случая, изнесен от Мустафа Карадайъ”, обясни Цицелков дадения пример за разминаване със 70 гласа преброяването на гласовете в една партия в една секция.

„Би трябвало ЦИК да е много отворена институция. Би трябвало всичко, свързано с това как избираме нашите представители да е прозрачно”, обясни Стоил Цицелков.

Вижте целия разговор във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook