Вносители на предложението са членове на ДПС

Депутатите забраниха износа от България на петролни продукти с произход Русия. Това реши на първо четене енергийната комисия в Народното събрание. Вносители на предложението са лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и група депутати.

Според проекта внасящите подобни продукти трябва да ги декларират в Агенция "Митници" в 7-дневен срок и да представят необходимите дкументи. Те показват дали стоките са произведени от суров петрол с произход от Русия или изнесен оттам.

Предлага се законопроектът да влезе в сила от 5 декември 2022 г. 

По време на дебатите в енергийната комисия транспортният министър Христо Алексиев заяви, че ако рафинерията на "Лукойл" в Бургас не може да изнася, тя ще спре да работи. "Анализите показват, че пълна забрана за износ на нефтопродукти с произход Русия ще има много сериозни и тежки последствия за гражданите, бизнеса и всички потребители", заяви Алексиев.

Според Финансовото министерство приетият от ЕС регламент за ембарго на руския нефт не забранява на България да изнася горива. След преработката на петрола в рафинерията в Бургас горивата се считали за произведени в България и нямало проблем да бъдат изнесени.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.