Групировката потвърди информацията в своя канал в Telegram

Лидерът на екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИДИЛ)  Абу ал Хасан ал Хашеми ал Курейши е бил убит, съобщи говорителят на терористите Абу Омар ал Мухаджир в аудиосъобщение, качено в канала на организацията в Telegram. Той поясни, че лидерът на ИДИЛ е загинал в бой с враговете на Бог, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Групировката е избрала Абу ал Хюсейн ал Хюсейни ал Курейши за негов приемник и за нов "халиф на мюсюлманите", добави говорителят.

Новоизбраният лидер на ИДИЛ носи същото име ал Курейши като своя предшественик, свързано с племето на пророка Мохамед - "курейши", на което самопровъзгласилият се "халиф" трябва да е потомък.

След светкавичния си възход през 2014 г. в Ирак и Сирия и завладяването на обширни територии, ИДИЛ и нейният самопровъзгласил се „халифат“ падна под ударите на последователни офанзиви в тези две страни, съответно през 2017 и 2019 г., отбелязва АФП. Оттогава организацията многократно е била дестабилизирана от убийството или залавянето на нейните лидери.

Първият лидер на ИДИЛ -  Абу Бакр ал Багдади ал Курейши, беше убит през 2019 г. при американска атака в Сирия, а неговият приемник -  Абу Ибрахим ал Хашими ал Курейши, беше убит през февруари тази година при операция на американските специални части в северозападната част на страната.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА