Според него някои политици у нас продават българския интерес

Зад решението на Нидерландия да откажат на България да влезе в Шенген стоят други държави. Това каза в студиото на „Здравей, България” проф. Румен Гечев от БСП. Според него става въпрос за Германия, Франция, Вашингтон, на които политиците у нас „козируват”.

„Българският политически елит имат робско поведение. Някои политици продават българския интерес. Когато звъннат от Брюксел или Вашигтон, те стоят прави и ги е страх да седнат след края на разговора”, поясни проф. Гечев.

„Това решение не е справедливо, цинично е. Изпълнили сме техническите условия. Над 200 000 мигранти влизат в ЕС. По данни на Евростат страните, които са с най много бежанци са Германия, Италия , Франция и Испания. Очевидно, че има пробив и на българските граници, но сравнено с тях, това е капка в морето. Същите страни, които напълниха Европа с няколко милиона мигранти казват: „Защо 300 души са преминали границата ни?””, допълни той.  

Той коментира и има ли шанс за кабинет или ще ходим отново на избори.

„По-голямата част от народа иска правителство. То най-вероятно ще бъде направено с третия мандат, но не може да стане на всяка цена. Партиите, които ще подкрепят такова правителство, както и да бъде наречено то, трябва да си погледнат програмите, да се консултират т с ръководните си органи и да решат дали да подкрепят и при какви условия.  Днес ще видим като получат мандата от ГЕРБ каква подкрепа ще имат в парламента. Най-вероятно – никаква”, каза Гечев.

По думите му БСП я „обезличават” от години. „Тук сме. Ние сме на политическия терен, понякога се представяме по-добре, друг път не, но това значи трябва да работим повече”, допълни той.

Относно промените в Изборния кодекс, Гечев каза следното:

„Понятието разписка е подвеждащо. Не знам защо не се казва, че има поръчка към БНБ и хартията, която ще се използва от машините  ще бъде специална  със защитата. Така броят в цяла Европа. Целият свят гласува с хартия. Какъв е проблемът?  Ако има един глас разлика това сведение отива в съда. Това са 16 000 секции. Нали на машината има флашка?”, каза още Гечев.

Очаквайте подробности

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.