Коментар на кореспондента на NOVА Антоанета Николова

Хърватия е единствената държава, която към момента няма никаква опозиция да влезе в Шенген. А решенията за подобно нещо се взимат с пълно единодушие, обясни кореспондентът на NOVA Антоанета Николова в "Здравей, България".

Австрия се противопоставя на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Според канцлера Карл Нехамер в Австрия имаме 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти. Това означава, че те са прескочили външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава, каквато е Австрия. „Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността", каза преди ден Нехамер.

Нидерландия каза „не” на България, като мотивите са, че все още няма гаранции за върховенството на закона и организираната престъпност.

Така най-вероятно утре или нищо няма да се реши, или ще се реши само за Хърватия, смята Николова.

Същевременно България и Румъния не могат да бъдат разделени толкова лесно, тъй като процедурата трябва да мине през Европарламента, припомни тя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.