Единодушно решение има само за Хърватия

Започна решаващият вот за Шенген. Министрите на вътрешните работи и правосъдието се събират на съвет в Брюксел. Първа точка в дневния им ред е приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство.

Йотова за Шенген: Грешки са допуснати още през 2011 г.

Единодушно решение обаче има само за Хърватия. България и Румъния получиха „не” от няколко държави. Страната ни чу „не сега” от Нидерландия и Австрия. А Румъния - от Австрия и Швеция.

Малко вероятно е България и Румъния да бъдат разделени, защото снощи е представен документ, който представя двете страни за общо гласуване. 

„Нека повторя нещо, което Комисията е заявявала много пъти. Хърватия, България и Румъния са технически готови да се присъединят към Шенген. Те направиха това, което искахме от тях. Направиха дори повече. Малкото колебания, които остават са политически и създават пречки пред два прости факта – ние сме по-силни, а не по-слаби с разширяването на Шенген. И второ, разширяването на Шенген означава по-добър контрол. Надявам се, че здравият разум ще надделее и ще вземем решение, ако не днес, то след няколко дни”, каза Маргаритис Схинас, зам.-председател на ЕК.

„Надяваме се, че днес ще вземем решение за Румъния и България. Няма да е лесно, но ще направим всичко възможно”, обясни Вит Ракушан, министър на вътрешните работи на Чехия.

„Днес ще гласувам срещу разширяването на Шенген към Румъния и България. Това е една система, която не функционира, а иска да се разширява. В Австрия тази година са пристигнали над 100 хиляди нелегални мигранти, от които 75 хиляди не са регистрирани. Това дава представа, че системата не функционира”, заяви Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия.

Информация: Антоанета Николова 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.