Кандидатът за премиер обяви, че вече е избрал част от министрите

Старт на преговорите за редовно правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС. Николай Габровски няма да получи подкрепа от „Демократична България и БСП. От „Български възход” не дадоха ясен отговор, дали биха подкрепили кабинета, предложен от професора.

Кандидатът за премиер обяви, че вече е избрал част от министрите - експерти с безспорна репутация.

Кандидатът за министър-председател Николай Габровски получи първи отказ. И предупреждение от ДБ.

„Основното, с което заявих, че поемам да направя правителство е да променим тона, с който комуникираме”, заяви проф. Габровски.

„Вие навлизате на изключително труден терен. Ако успеете, това ще е успех за цяла България. Тази конфигурация не може да подкрепим”, заяви Христо Иванов, съпредседател на ДБ.

Габровски изложи като приоритети Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген, Еврозоната и върховенството на закона, които ще бъдат разписани в документ.

„Поемам отговорност да се търси конституционно мнозинство за механизъм за контрол на дейността на главния прокурор”, заяви Габровски.

„Ако успеете, може да разчитате да работим заедно по конкретни приоритети”, каза Христо Иванов.

Кандидат-премиерът Габровски вече е избрал и част от министрите - хора с добро име и далеч от партийните структури.

„Някои от имената са с безспорна репутация”, заяви Габровски.

За рекордно кратко време - 6 минути разговори, Габровкси чу твърдо не и от БСП за проектокабинета си.

„Премете нашите уважения, ние няма да подкрепим правителство, тъй като това е правителство на ГЕРБ”, каза Нинова.

„България има нужда от малко стабилност и да не кърви във финансов аспект. И начинът да се случи е правителство, а не нови избори”, каза Габровски.

От „Български възход” ще работят за съставянето на правителство. Споделят заложените приоритети от Габровски, но искат да знаят и друго, за да дадат подкрепа.

„Как виждаме възможността за създаване на коалиция, какви са правилата, как ще бъде управлявана чисто политически. Трябва да помислим за кабинета - дали ще има експерти, дали ще има политически лица, дали ще е смесен”, каза Стефан Янев.

Изпълнен или не, Николай Габровски трябва да върне мандата на президента най-късно в понеделник.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.