До последната минута се борихме да гарантираме приемането им, каза Аналена Бербок

Блокирането на достъпа на Румъния и на България до Шенгенското пространство на Европейския съюз след възражението на Австрия представлява "лош ден за Европа". Това заяви министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок, цитирана от "Ройтерс" и БТА.

"До последната минута... се борихме да гарантираме, че България и Румъния ще бъдат приети в Шенгенското пространство," заяви Бербок на пресконференция в Дъблин. "Смятам, че това е повече от погрешно от европейска гледна точка, но и от геополитическа", каза тя. "Вместо да се гордеем, че сме постигнали един добър и силен ден за Европа, трябва да кажем, че това е лош ден за Европа", добави Бербок.

Германската външна министърка също така призова британските преговарящи и преговарящите от ЕС да се възползват настоящата възможност, за да уредят отношенията си след предизвикания от Brexit търговския спор за Северна Ирландия.

"Това е посланието, което ще отнеса в Лондон утре". заяви Бербок, която утре ще бъде на посещение в британската столица.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.