Димитър Аврамов от своя страна смята, че Борисов не е поел отговорност, защото не е готов или знае,че хората не го искат

Очаквано се прояви уважение към личността на Габровски, дори от партии, които казаха, че категорично няма да подкрепят негов кабинет. Представянето на този кандидат премиер беше представен като неполитически, но няма как да е такъв. Партиите са ангажирани пред избирателите си с определени позиции. Габровски е символична кандидатура, така че няма как да очакваме много, зад него няма политически авторитет. Това заяви за "Твоят ден" политологът доц. Татяна Буруджиева.

По думите ѝ е ясно, че парламентарните партии са достатъчни слаби поотделно, за да направят коалиция. "Първите две партии не могат да разговарят с другите, защото затънаха в спорове помежду си. ГЕРБ се очаква единствената фигура, която може да предложи сериозни фигури с кадрови потенциал. Това е стъпка към излизане от изолацията", отбеляза тя.

Според Страхил Делийски е хубаво когато ярки и авторитетни личности влизат в политическия процес. "Само че ако това е функция от липсата на авторитет на традиционните политически играчи, това не е добре. Няма как да прескочим партиите и да си представим, че някой друг освен партиите ще свършат работа. Жалко е, че се налага авторитети извън политиката да компенсират политическия. Кандидатурата на Габровски щеше да е чудесна, ако зад него стояха авторитетни политици", категоричен е той. 

Продължават разговорите на проф. Габровски за съставяне на правителство

Димитър Аврамов от своя страна смята, че Борисов не е поел отговорността, която се предполагаше, че трябва да поеме, защото не е готов или защото знае, че хората не го искат. "Очевидно е, че от ГЕРБ не могат да предложат вътрешнопартийна консенсусна фигура, която да създаде подкрепа около кабинета. Това е вторият им фалстарт след опита със Соломон Паси и Плевнелиев. Учудва ме не е, че една от партиите не успява, защото и ПП няма да успеят, учудва ме нелепото желание на ГЕРБ да си организират агитки, които да ходят по медиите и да хвърлят вина върху другите. Това е пряк път към увеличаване на напрежението, а не търсене на консенсус. ГЕРБ трябваше да инициират политически преговори, водени от Борисов", коментира той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.