Причината - Божанков гласува за предоставяне на военна помощ за Украйна

Депутатът Явор Божанков е бил изключен от парламентарната група на БСП. 

“Парламентарната група на „БСП за България“ призова Божанков да напусне НС и да освободи мястото за следващия в листата. След изслушване на Явор Божанков, Общото събрание на ПГ на коалиция „БСП за България“ взе единодушно решение за изключването му от групата”, се казва в изявление на партията.

Причина за това решение стана изказване и гласуване на Божанков за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, въпреки решението на Националния съвет на БСП и Общото събрание на парламентарната група да се гласува „против“.

„От едната страна е Русия, Северна Корея, Сирия, Беларус - само диктаторски режими. От друга страна е свободния демократичен свят. Аз съм напълно убеден в своята позиция, с ясно съзнание какво може да има тя за мен”, заяви Явор Божанков.

„Да, и в нашата група, както и в другите групи, има хора с различно мнение. Но важно е колективното политическо решение и нашето е „Не” на доставянето на оръжие за Украйна”, заяви Корнелия Нинова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.