Стигна се и до спор - първо по темата „Капитан Андреево”

След отказа на Европа да ни приеме в Шенген- премиерът Гълъб Донев на изслушване в Народното събрание. По думите на служебния министър- председател, Нидерландия е въвела едностранно ново изискване за Шенген, а последиците могат да бъдат сериозни.

Премиерът Гълъб Донев заяви категорично и пред депутатите, че България е изпълнила всички критерии за Шенген.

„Наложи се България да води с Австрия и Холандия не реални преговори, а разнопосочен диалог. Правителството на Нидерландия обяви в техния парламент, че е направило политическа връзка между разширяването на Шенген и изпълнението на върховенството на закона – т.е. едностранно е въвело ново изискване”, заяви Гълъб Донев.

Донев: Нидерландия едностранно въведе ново изискване за Шенген

Според премиера България все още има шанс да получи зелена светлина, а нагласите сочели към месец юли следващата година.

„Вярваме, че разумът ще надделее и решението ще бъде взето въз основа на техническите критерии. България не се е отказала от Шенген”, заяви Донев.

Стигна се и до спор. Първо по темата „Капитан Андреево”.

„На „Капитан Андреево” от турска страна имаше опашка 40 км дълга. Ние в рамките на 3 дни успяхме да я стопим”, каза Гълъб Донев. „Това беше първата голяма заслуга на служебното правителство”, допълни той.

„Твърдите, че август месец опашката изчезнала. Бърз преглед показва, че тя е километрична август месец”, каза Даниел Лорер от ПП.

След това политическо говорене довело до липса на доверие в Европа.

„Истината е, че имаше проблеми по българката граница, но вместо да помагаме ,колегите от ПП продължиха да роят „Капитан Андреево”, каза Екатерина Захариева от ГЕРБ.

„Всяко вътрешнополитически говорене се следи от нашите партньори, затова аз подчертах, че ще бъда много предпазлив и обран”, каза Гълъб Донев.  

„Когато твърдим, че Крим е руски, това поражда ли доверие? Когато говорим с „Газпром”, когато ни оставиха на студено - това поражда ли доверие”, попита Даниел Лорер.

Въпреки разногласията призивът беше общ - страната спешно да започне работа, за да получи зелена светлина.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.