Спор в студиото на "Твоят ден" между доктора по биология Юлиян Караджов и Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи

МВР ударно купува наркотестове за над 1,5 млрд. лева. Докторът по биология Юлиян Караджов смята, че основният проблем са експресните, а не кръвните тестове.

"Точността на полевите тестове е много съмнителна. Идеята на закупуването е да се отчете дейност. У нас няма референтни стойности за наркотици, както за алкохол. Тестът не може да хваща нови видове дрога", обясни Караджов. 

По думите му преценка на полицай би била много по-надеждна от наркотест. "Тестовете са много некачествени и калпави, на тях не може да се разчита. Друг вариант е полева лаборатория, но тогава един тест няма да струва 30, а 300 лева", смята ученият.

Според него се получават и фалшиво позитивни тестове, причинени от употреба на медикаменти, един от тях - против главоболие. "В някои случаи и кръвните проби са недействителни. Предлагам да се съберат хора, които разбират от техническата страна на въпроса, а политиците да не се месят в тази тема. Комисия от експерти, които не са държавни служители, трябва да предложат друг подход", коментира д-р Караджов.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Колко точни са тестовете за наркотици

Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи посочва, че тестовете, които се използват у нас, са в употреба на много места, но имат и неточности. "Проблемът ни е, че нямаме бързи лабораторни кръвни тестове. МВР трябва да инвестира в такъв тип лаборатории съвместно с МЗ. Все още няма друг подход или решение при пробата за наркотици. Ако оставим субективно полицай да прецени дали някой е под въздействие на алкохол или наркотици, служителите на реда рязко ще забогатеят", подчерта той.

Двамата влязоха в спор за процента неточност на наркотестовете - според д-р Караджов той е 90, а според Тодоров - 15. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.