Мистериозните геоглифи от времето на инките интригуват учени и посетители от десетилетия

Неотдавнашното откритие на десетки линии на Наска в Перу дава на археолозите важна информация за точното разпространение на мистериозните геоглифи от времето на инките.

Група местни и японски експерти от университета Ямагата публикува откритието на 168 нови геоглифа в Наска и околните райони на южното крайбрежие на южноамериканската държава.

Датиращи между 100 г. пр. н. е. и 300 г. сл. н. е., геоглифите имат форми на хора, камили, птици, косатки, котки и змии и са част от гигантските фигури, издълбани в пустинята от древни цивилизации.

Археолози в Перу откриха гробница, принадлежала на древна цивилизация (ВИДЕО)

„Новите геоглифи, открити в Наска са най-вече на малки фигури със средна дължина от 2 до 6 метра“, каза археологът Хорхе Олано, ръководител на изследователската програма за линиите на Наска.

Остатъците от богатата предколумбова история на Перу, разположени на около три часа път от столицата Лима, съставляват един от основните културни обекти в страната, но тяхното изучаване и опазване са сложни поради огромния терен, който покриват.

Археолози откриха фосилизиран череп на Хомо еректус на 1 млн. години (ВИДЕО)

Първите резултати от археологическата програма на университета, ръководена от професор Масато Сакай, доведоха до създаването на археологически парк през 2017 г. в сътрудничество с правителството на Перу. Днес Наска е обект на световното наследство.

Мистерията относно неговия произход и предназначение остава, но констатациите от този месец ще помогнат на изследователите да изяснят моделите на тяхното разпространение и как да ги запазят.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.