При изтеглянето на една от тях пътят поддал, а теч на амоняк продължава да има

Инцидент с един от двата 50-тонни крана, които България изпрати на помощ на сръбската железница. Преди три дни техника и служители на Националната компания „Железопътна инфраструктура” заминаха за Пирот, за да помогнат при разчистването на авариралите цистерни с амоняк. Вчера един от двата крана се е наклонил, докато повдигал един от дерайлиралите вагони. При инцидента няма пострадали.

Още вчера една от петте дерайлиралите цистерни е издърпана до гара Пирот. Друга е изправена на релсите, за да се разтовари в автоцистерна.

„Понеже работим на временен железен път при завъртането на крановата част на крана, железният път подаде и кранът се свлече в лявата си част и се наклони“, каза Емил Симеонов - ръководител на българския екип

От цистерната обаче започнали да изтичат малки количества амоняк.

„Беше наполовина празна. При движението на течността, се люлее цистерната и беше необходима много прецизна и внимателна работа за поставяне на цистерната върху релсите. Успяхме да я поставим на релсите, да я изтеглим 25 метра и да я обезопасим“, допълва Симеонов.

До пълното източване на цистерната, работата спира. Едва когато сръбските власти кажат, че е безопасно, ще се изгражда ново временно жп. трасе за крана.

„Подхождаме много внимателно към работата. Засега всички колеги са живи и здрави, нямаме контузени. Нямаме ранени, нямаме никакъв инцидент. Работата върви абсолютно успешно“, пояснява Симеонов.

Още от София 11-те български служители тръгват със защитни облекла, които не свалят на терен.

„Всяко разклащане на цистерната предизвикваше изливане на амоняк. В много малки количества, разбира се, но по тази причина през цялото време ние бяхме с маски, за да можем да си предпазим здравето“, каза той.

Кризисният щаб в Пирот  все още не е отменил бедственото положение в града.

„Очакваме всичко да бъде наред до около 11 януари. Ако всичко върви по план, най-късният срок е 11-ти“, заяви Сретен Савов - координатор на Кризисния щаб в Пирот.

Пращаме техника и експерти за изтеглянето на цистерните край Пирот

Диляна Дойчинова от Пресцентъра на Министерството на транспорта припомни в ефира на „Събуди се”, че в края на изминалата седмица България изпрати на сръбската държава техника. Помощта включваше два 50-тонни крана, 2 крика и 11 служители на НКЖИ. „За инцидент не можем да говорим. Колегите работят по план – вдигнати са две цистерни през изминалия ден. По време на втората цистерна тя натежава, поради което поддава едната част на пътя”, обясни Дойчинова.

Товарен влак с амоняк дерайлира в Сърбия, има десетки натровени

Тя уточни, че българските служители са били изтеглени от мястото на инцидента поради продължаващото изтичане на амоняк. 

 

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.